ICREA Acadèmia pel professor de la UdL Ferran Barbé

Luisa F. Cabeza i Daniel Chemisana guanyen de nou l'ajut, dotat amb 200.000 euros en cinc anys

Descarregar Pdf
ICREA Acadèmia pel professor de la UdL Ferran Barbé
Ferran Barbé. FOTO: IRBLleida
La Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ha distingit, per primera vegada, la tasca investigadora del professor de la Universitat de Lleida (UdL) Ferran Barbé Illa amb un ICREA Acadèmia 2023. El catedràtic laboral de Medicina respiratòria, juntament amb els catedràtics laborals de l'Escola Politècnica Superior de la UdL, Luisa F.Cabeza i Daniel Chemisana, estan entre les 40 persones beneficiàries enguany d'aquest programa, impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya per premiar l'excel·lència en la recerca del personal docent i investigador doctor de les universitats públiques catalanes que fa docència i es troba alhora en una fase activa i expansiva de la seua carrera investigadora. Creat al 2008, el seu objectiu és promoure aquesta carrera i retenir el talent investigador del país.
 
Les persones seleccionades en aquesta quinzena edició han estat 25 homes i 15 dones. Cadascun d'ells rebrà 40.000 euros anuals durant un període de 5 anys. A més de Barbé, Cabeza i Chemisana, rebran l'ajut 12 investigadors de la Universitat de Barcelona, 10 de l'Autònoma de Barcelona, 7 de la Pompeu Fabra, 3 de la Politècnica de Catalunya, 2 de la Rovira i Virgili, 2 de la Ramon Llull, i 1 de la Universitat Oberta de Catalunya.
 
Pel que fa al nou ICREA de la UdL, Ferran Barbé, és el director Clínic territorial de malalties respiratòries cròniques de Lleida, director del grup de recerca en Investigació translacional en medicina respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i fins al juny de 2023, va ocupar la direcció científica del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid. 
 
Les seues principals línies d'investigació se centren en l'apnea obstructiva del son, la ventilació mecànica no invasiva i recentment en les seqüeles respiratòries i mecanismes moleculars produïts per la COVID-19, així com en la innovació de la gestió de problemes de salut crònics. Membre de la de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des del 2019, aquest professor de la Facultat de Medicina de la UdL, compta entre altres guardons, amb el Premi Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'Institut Català de la Salut (2022) i la Insígnia d'Or de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (2022).
 
D'altra banda, cal destacar que Daniel Chemisana es va convertir al 2019 en el professor més jove de la UdL en obtenir un ICREA Acadèmia. Luis F. Cabeza, és el tercer cop que el torna a guanyar.
 
ICREA Acadèmia implica la dedicació prioritària a activitats de recerca durant els cinc anys de durada del programa, gràcies a un ajut anual per a cada investigador o investigadora de 16.000 euros de lliure disposició, una subvenció de 20.000 euros per a la seua universitat -que s'ha de destinar a projectes de recerca i a la contractació de personal per rebaixar la tasca docent de l'ICREA Acadèmia-, a més d'un cànon de 4.000 euros per a gestió del programa.
 
Actualment la UdL té vigents dos ICREA Acadèmia més: Carolina Villacampa, de la Facultat de Dret, Economia i Turisme; i Flocel Sabaté, de la Facultat de Lletres.
 
Text: Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ: