La Marató finança 3 projectes 'made in Lleida'

Al voltant de 350.000 euros per a estudis contra el càncer liderats pels investigadors Carles Cantí, Montserrat Rué i Xavier Matias-Guiu, que van recollir ahir a Barcelona

Download Pdf

LLEIDA La Fundació La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio destinaran prop de 350.000 euros dels diners recaptats en el programa solidari de l'any passat a tres equips de l'IRBLleida que investiguen teràpies contra el càncer.
Es tracta dels projectes que lideren els científics lleidatans Carles Cantí , Xavier Matias-Guiu i Montserrat Rué, que ahir havien de rebre les seues distincions de la mà de les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés, a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona.
Els seus estudis se centren en la immunoteràpia personalitzada per al càncer d'endometri, les biòpsies líquides per a la identificació de mecanismes de resistència als inhibidors de PARP en càncers associats al gen BRCA1 /2 i la va l id ac ió dels canals de calci com a dianes terapèutiques contra el glioblastoma. En total, seran 96 els equips d'investigació oncològica als quals es destinen els 15 milions d'euros recaptats en l'última edició del programa solidari. Amb aquest finançament, els investigadors podran treballar durant els propers tres anys per trobar respostes al càncer, una patologia que, malgrat els avenços dels últims anys, continua tenint una incidència molt alta (s'estima que un de cada dos homes i una de
cada tres dones patiran algun tipus de càncer al llarg de la seua vida).
Des que aquestes campanyes solidàries a favor de la investigació biomèdica es van impulsar fa 27 anys, La Marató ha finançat més de 870 projectes, en els quals ha n inter v ing ut 8.000 investigadors i que han aportat avenços notables a la salut conjunta de la societat.
Amb aquesta última edició dels premis, a la cerimònia de lliura ment dels qua ls ten ien previst assistir el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, i el president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Joan Sala, l'entitat pretén "augmentar la qualitat de vida dels malalts de càncer". Actualment, gràcies als avenços mèdics en aquesta matèria, s'ha aconseguit que la mortalitat es redueixi a un 45%.

Font: Diari Segre, de 31 d'octubre de 2019