Atenció amb la pell

A Lleida es diagnostiquen uns 45 casos de melanoma a l'any / Els experts treballen en nous tractaments per frenar l'aparició de metàstatis en els diagnòstics tardans

Descarregar Pdf

Protegir-se contra el melanoma és tan senzill com tenir en compte el que ens diu el sentit comú.” Així ho afirma Rosa Maria Martí, catedràtica en Dermatologia de la Universitat de Lleida i dermatòloga a l’Arnau de Vilanova, que explica que davant de l’arribada del bon temps cal activar encara més els sentits i “estar alerta davant dels canvis que puguem detectar a la nostra pell”. I és que a Lleida es diagnostiquen de mitjana anual uns 45 nous casos de melanoma, un tipus de càncer de pell que, es calcula, causa la mort d’unes 700 persones a l’any a Espanya (prop de l’1 per cent de morts de totes les morts per càncer) i que afecta 10 de cada 100.000 persones a Catalunya. Segons l’experta, a les comarques de Ponent “cada vegada es detecten més melanomes en fases precoces”, la qual cosa suposa una bona notícia, ja que “el que més preocupa és que hi ha un 20 per cent de diagnòstics de la malaltia en estadis molt avançats”.

Per això, encara que els experts afirmen que “els metges de família cada vegada són més conscienciats sobre el melanoma”, hi continua havent una falta de conscienciació i sensibilització sobre cultura sanitària “per aconseguir disminuir aquests diagnòstics en fases avançades i potenciar el diagnòstic precoç”.

Noves línies d’investigació aconsegueixen frenar o retardar la metàstasi del melanoma

Així, una de les premisses més importants ara que ve la calor és “tenir en compte les recomanacions dels especialistes i seguir el sentit comú”, afirma Martí, que explica que per protegir-se del melanoma i d’altres tipus de càncer de pell “s’han d’evitar les hores centrals del dia en les quals hi ha més exposició al sol (de 12 a 14 hores), utilitzar peces de roba adequades (que tinguin mànigues) i accessoris com ulleres de sol i gorres”.
 

LES CLAUS
  • Signes d’alerta. Els principals signes d’alerta són els canvis de formes de les taques i pigues, que poden canviar de mida i color. 
  • Protecció. Les mesures de protecció contra el càncer de pell i el melanoma són: evitar les hores centrals del dia, utilitzar roba adequada i cremes fotoprotectores. 
  • Sensibilització. Els experts apunten que falta conscienciació sobre la importància de la prevenció davant dels casos de càncer de pell.


Un altre clàssic és la crema solar, “un producte que, malgrat que la seua composició s’ha millorat al llarg dels anys i que es pot trobar en diversos formats (esprai, llet, gel...), sembla que continua costant la seua aplicació de forma habitual”. Per això, una de les principals línies d’investigació en la lluita contra aquesta malaltia és la recerca d’un nou protector solar que no sigui d’ús tòpic. “Hi ha diverses investigacions en curs que busquen fotoprotectors de via oral, ja que estem més predisposats a prendre una píndola que a untar-nos crema”, diu Martí, que explica que “de moment no s’han trobat pastilles efectives”.

El que sí que ha trobat la ciència, concretament un equip de científics del Melanoma Institute Australia (un dels països en els quals aquest tipus de càncer causa més morts) és un nou tractament que “frena o aconsegueix retardar la metàstasi dels melanomes detectats en fases molt avançades”, va dir Martí, que va explicar també que s’estan treballant altres línies d’investigació que “milloren el tractament dels pacients amb metàstasi, augmentant la seua supervivència”. Un exemple d’això és la de la investigadora postdoctoral Anna Macià, doctora de l’IRBLleida (vegeu desglossament), que va ser becada el setembre passat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Catalunya - Delegació Lleida i que, amb la direcció de Rosa Maria Martí, investigarà durant 4 anys la resistència als fàrmacs convencionals.

Text/imatge: Diari el Segre